Statushouders krijgen voorrang op sociale huurwoningen!

Gepubliceerd op 16 oktober 2022 om 22:05

Onze fractie heeft afgelopen week tijdens een bijeenkomst vernomen dat de gemeente Hoorn de sociale huurwoningen die vrijkomen alleen nog toewijst aan asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders). Op die manier wil de gemeente helpen bij het enorme probleem van de overvolle asielcentra. Deze handelswijze roept bij ons maar ook bij vele woningzoekenden vragen op. Het verlenen van voorrang voor statushouders is wat onze fractie betreft "onverkoopbaar en te bizar voor woorden”.

Het is niet uit te leggen dat de wachttijd voor het zoeken naar een sociale huurwoning voor inwoners van Hoorn is opgelopen naar 9 jaar en 2 maanden (bron NOS). Inwoners die zelf al jaren op de wachtlijst staan voor een woning balen en worden er moedeloos van. Tal van inwoners zoeken dagelijks vergeefs naar vrijkomende sociale huurwoningen aangezien ze hun woning moeten verlaten en deze woningen op de rol staan gesloopt te worden.

Liberaal Hoorn maakt zich zorgen dat de sociale huurwoningen die er de afgelopen jaren dan uiteindelijk zijn bijgekomen nu volledig worden ingezet voor de opvang van statushouders. We vergeten daarmee onze huidige woningzoekenden. Het geven van voorrang zorgt er automatisch voor dat de andere partij zich benadeeld voelt. We creëren hiermee een vorm van rechtsongelijkheid en verdeeldheid.

Het is al veel langer duidelijk dat het asielgehannes niet zo kan doorgaan. Ook uit praktische overwegingen: het personeelsgebrek bij asielinstanties als IND en COA, huizentekort en sowieso ruimte in dit land. De Europese Unie moet zorgen voor goed geregelde opvang in de regio. VVD’ers als premier Mark Rutte en Europarlementariër Malik Azmani roepen er al jaren om, vooral in verkiezingstijd, maar het blijft bij kreten. Als actie uitblijft, zullen nog meer inwoners van Hoorn hun vertrouwen in de politiek verliezen. Vandaar dat wij hier ook vragen over stellen: 

art 36 voorrang statushouders sociale huurwoningen.docx

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.