Stop instroom asielzoekers!

Gepubliceerd op 12 november 2022 om 11:06

Onze samenleving staat onder grote druk. Mensen met een baan, met een uitkering, bakkers, ze trekken het niet meer. De inflatie, de hoge energieprijzen en hogere kosten voor de boodschappen… het is gewoon te veel. We lijken ons vooral bezig te houden met de asielzoekers maar vergeten om te kijken naar onze huidige inwoners.

In de helaas aangenomen Asielwet word onze gemeente medeverantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen. Helaas want onze fractie is het principieel niet eens dat het Rijk gemeenten op deze manier dwang kan opleggen. Nu de wet is aangenomen moet er samen met onze buurgemeenten gekeken gaan worden waar langdurige en duurzame opvang mogelijk is. Onze fractie wil weten dan ook weten of op de oude gevangenislocatie of elders in Hoorn een opvang gaat komen voor asielzoekers.

De wet moet spreiding tussen de gemeente  bevorderen. We zien echter dat de toestroom van asielzoekers echter veel te groot is. De grip op migratie is zoek. Hoorn heeft niet de ruimte en niet de woningen om te blijven voorzien in de toestroom van vluchtelingen. Nederland is de afgelopen 9 maanden gegroeid met 190.000 mensen. Dat is bijna net zoveel als de het huidige aantal inwoners in regio Westfriesland (Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stedebroec). Samen heeft deze regio zo’n 195.000 inwoners. Volgens onze fractie mag toch wel duidelijk zijn dat dit aantallen zijn die niet meer door onze samenleving opgevangen kunnen worden.

Ook is het aantal statushouders wat de gemeente Hoorn in 2023 moet opvangen  te zijn verdubbeld. Voor Hoorn betekent dit dat er zo’n 200 statushouders gehuisvest moeten worden. Wanneer je dit aantal afzet tegenover het aantal sociale huurwoningen wat in 2023 bijgebouwd wordt zijnde 108 sociale huurwoningen wordt pijnlijk zichtbaar dat wij de grote toestroom niet meer kunnen volhouden.

Er moet dan ook een krachtig signaal gaan komen vanuit de Westfriese gemeenten dat wij de grote toestroom van asielzoekers/vluchtelingen niet meer aankunnen. Het is tijd voor verandering!

art 36 effecten asielwet gemeente Hoorn!.pdf

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.