Liberaal Hoorn pleit voor voorrang eigen inwoners bij toewijzing woningen

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 23:13

De fractie van Liberaal Hoorn is groot voorstander dat de gemeente Hoorn meer mogelijkheden krijgt om haar eigen inwoners die een huis willen huren of kopen in de gemeente voorrang te geven ten opzichte van mensen van buiten de gemeente. Chris de Meij: “Wij willen dat Hoorn beleid gaat ontwikkelen zodat onze eigen inwoners eerst de mogelijkheid krijgen om een huis te kunnen huren of te kopen.” De verwachting is, gelet op de aanpassing van de woningwet,  dat wij in juni/juli dit jaar dit via een motie dit kunnen realiseren. 

Voordeel is dat onze kinderen in Hoorn kunnen blijven wonen en dat mensen in een huurwoning die een nieuwbouwwoning wil kopen tot een prijsklasse van 355.000 euro dan voorrang krijgen ten opzichte van woningzoekenden buiten Hoorn. Overal wordt de krapte op de woningmarkt gevoeld. Voor de leefbaarheid en de vitaliteit van onze stad is het cruciaal dat inwoners in onze stad kunnen blijven wonen als ze willen verhuizen. Liberaal Hoorn wil meer grip op de krapte op de woningmarkt door meer woningen toe te kunnen wijzen aan inwoners uit de eigen gemeente.

Wij merken dat jongeren en woningzoekenden jaren en jaren staan te wachten. Als ze dan eindelijk mee mogen doen, worden ze uitgeloot vanwege de vele biedingen van onder andere woningzoekenden buiten Hoorn. Wij willen dan ook dat er regels gaan komen, een vergunningsplicht, om in aanmerking te kunnen komen voor onder andere een nieuwbouw sociale koopwoning. Voordeel is dat deze groep woningzoekenden veelal een sociale huurwoning achterlaat, waardoor de doorstroming op de woningmarkt beter wordt. Onze gemeente heeft daarnaast maar beperkte mogelijkheden om nieuwe sociale koopwoningen te bouwen en als we de regels niet veranderen zien we onze jeugd wegtrekken, terwijl zij juist het cement zijn van de leefbaarheid.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.