Blijft de kermis van Hoorn nog wel betaalbaar voor iedereen?

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 14:43

Van zaterdag 12 augustus tot en met maandag 21 augustus 2023 staan er weer de meest mooie attracties in de binnenstad van Hoorn. Botsauto’s, grijpautomaten, een wilde rit in een achtbaan of liever lekker rustig in de draaimolen... Op de prachtige kermis in Hoorn kan het allemaal. Maar, is het nog wel te betalen het lijkt steeds maar duurder te worden. Onze fractie maakt zich daar zorgen over. Wij vinden het belangrijk dat de kermis een evenement is en blijft die voor iedereen toegankelijk is. Helaas hebben we gezien dat de toegangsprijzen de laatste jaren aanzienlijk zijn gestegen, wat het plezier en de participatie van sommige inwoners dreigt te belemmeren.

Een toegankelijke kermis voor iedereen! Wij hechten veel waarde aan het behouden van tradities en evenementen die het sociale weefsel van de stad versterken. De kermis is een gelegenheid waar jong en oud samenkomen om te genieten van attracties, spelletjes en lekkernijen. Het is van groot belang dat de kermis een plek blijft waar iedereen, ongeacht hun financiële situatie, van kan genieten.

Stijgende energielasten en begrip voor ondernemers

Een van de factoren die heeft bijgedragen aan de stijgende kermisprijzen zijn de aanzienlijke stijgingen in de energielasten. Als Liberaal Hoorn begrijpen we dat de exploitanten hun geld moeten verdienen om de kosten van hun attracties, tenten en verlichting te dekken. Het is essentieel om de ondernemers te ondersteunen, zodat zij de kermis kunnen blijven organiseren en aantrekkelijke attracties kunnen aanbieden aan het publiek.

Een tegemoetkoming van het college in energielasten

Om ervoor te zorgen dat de toegangsprijzen van de kermis betaalbaar blijven voor alle inwoners van Hoorn, roept Liberaal Hoorn het college op om de exploitanten tegemoet te komen in de hoge energielasten. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de kermisexploitanten hierin tegemoet te komen.Hierdoor kunnen zij de prijzen van de attracties en activiteiten op de kermis op een redelijk niveau houden.

Een bijzondere kermis!

De Hoornse kermis is de eerste traditie uit Noord-Holland die wordt aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Het is ook de eerste kermis die op de lijst komt. Met plaatsing op de Nationale Inventaris kan de kermis ook in aanmerking komen voor plaatsing op een van de internationale Immaterieel Erfgoedlijsten van UNESCO. De Hoornse kermis komt voort uit een eeuwenoude traditie. De eerste kermis vond plaats in 1446, in de vorm van een veertiendaagse lappenmarkt. Tot de dag van vandaag is de Hoornse binnenstad het decor van de kermis, die nu tien dagen telt. Daarmee is de Hoornse kermis een van de weinige aaneengesloten grote kermissen in een historische binnenstad. In de loop der jaren is het accent van markt naar kermis verschoven.

Waarborgen van een toegankelijke en levendige kermis

Wij geloven dat een levendige kermis, toegankelijk voor een breed publiek, bijdraagt aan de sociale cohesie en het welzijn van de inwoners van de stad. Door samen te werken met de kermisexploitanten en hen te ondersteunen bij de uitdagingen van de stijgende energielasten, kunnen we ervoor zorgen dat de kermis een jaarlijks hoogtepunt blijft voor alle Hoornse inwoners en bezoekers.

Vragen aan het College

Is het College het met ons eens dat de kermis in de binnenstad van Hoorn voor een ieder toegankelijk moet zijn en dus ook betaalbaar moet blijven?

Welke maatregelen heeft het College genomen om de kermis in Hoorn betaalbaar te houden?

Is het College bereid de kermisexploitanten tegemoet te komen in de hoge energiekosten en met hen de afspraak te maken dat daarmee de tarieven van een attractie verlaagd kunnen worden?

Waarom zijn de kosten van een attractie in Hoorn hoger dan bijvoorbeeld Groningen? En wat kunnen wij doen om dezelfde lagere tarieven in onze stad te kunnen realiseren?

Wat is er uit het onderzoek gekomen om de kermis in de binnenstad op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO geplaatst te krijgen?

Waar moeten de kermisexploitanten straks met hun gezinnen/medewerkers staan als het Pelmolenpad bebouwd gaat worden?

Met vriendelijke groet,

Chris de Meij, Liberaal Hoorn

 

Liberaal Hoorn maakt zich zorgen over stijgende kermisprijzen. | Al het nieuws uit Hoorn (rodi.nl)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.