Omstreden Chinese “big brother” camera’s ook in Hoorn?

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 22:00

Liberaal Hoorn is voor het gebruik van camera’s maar dit moet natuurlijk wel op een verantwoorde wijze gebeuren. Wij maken ons grote zorgen dat camera’s van de merken Hikvision en Dahua ook in Hoorn worden toegepast.

Deze merken worden in China geproduceerd en wat blijkt… de Chinezen kunnen via deze camera’s meekijken en -luisteren. Enerzijds speelt dus de (cyber)kwetsbaarheid en aan de andere kant de mensenrechtenschendingen (totale controle). In ruim vijftig gemeenten in Nederland hangen deze camera's, blijkt uit onderzoek van de NOS.

De merken zijn populair en niet duur, maar er zijn zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen door de fabrikanten. In de gemeente Den Haag maar ook in Amsterdam hangen deze camera’s overal. Liberaal Hoorn wil nu weten of in Hoorn ook deze type camera’s worden gebruikt. Als dit zo is moeten we hier zo snel mogelijk van af en dienen deze bedrijven op de zwarte lijst te worden geplaatst. Vandaar dat wij hier vragen over hebben gesteld aan de wethouder.