Lachgas is niet grappig!

Gepubliceerd op 10 februari 2022 om 13:00

Het imago mag vrolijk zijn, maar het gebruik van lachgas en de handel erin zijn niet zo onschuldig. Er wordt steeds meer overlast ervaren door ballonnen en patronen die op straat blijven liggen. Ook zie je steeds meer lachgas patronen op straat liggen. Van buurtbewoners vanuit de Bangert Oosterpolder krijgen we berichten dat het bijna dagelijks raak is bij de Kreek. Het personeel van de Kreek heeft er bijna een dagtaak aan om het elke dag weer netjes te maken.

De handel is behoorlijk winstgevend en gezondheidsrisico’s nemen toe. Brandwonden,  concentratieproblemen, verminderd zicht, verwardheid en bij veelvuldig gebruik zelfs neurologische schade. Lachgas is de afgelopen jaren gevonden bij 1800  auto ongelukken. Een zorgwekkend aantal. De populariteit neemt ook snel toe, met name onder jongeren. Er komen ook steeds meer meldingen van overlast bij onze fractie binnen door gebruik op straat en rondslingerende patronen. 

De gevaren van het gebruik van lachgas zijn nog niet bij iedereen bekend. De gemeente zou daarom een actievere rol moeten in nemen waarbij er gewezen wordt op de gevaren van het gebruik van lachgas. Mogelijk kunnen er afspraken worden gemaakt met de detailhandel om net als bij de verkoop van alcohol ook bij lachgas een  leeftijdsgrens te hanteren. Wij hebben hier ook vragen over gesteld aan het college.

 

Lees in onderstaand document onze brief aan het college:

Art 36 Lachgas Is Niet Grappig
PDF – 76,5 KB 172 downloads