Gemeente gaat harder optreden tegen afvaldumpingen

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 22:00

De gemeente Hoorn gaat harder optreden tegen afvaldumpingen en verkeerd aangeboden afval. Liberaal Hoorn is hier blij mee. Wij hebben hier ook aandacht voor gevraagd gezien de vele dumpingen recentelijk in de Kersenboogerd. Ook op andere plekken in Hoorn wordt regelmatig afval gedumpt en verkeerd aangeboden. Dit is een doorn in het oog van veel bewoners, die zich storen aan de rommel op straat.

 

Het aantal controles wordt opgevoerd en er worden sneller boetes uitgedeeld. Ook de hoogte van de boete gaat omhoog. Vanaf 1 april is die 130 euro exclusief administratiekosten. Dit was voorheen 100 euro.

 

Meer controles en sneller een boete

Handhavers van de gemeente Hoorn gaan daarom vaker controleren op zogenaamde ‘hotspots’. Dit zijn plekken waar vaker afval wordt gedumpt of naast ondergrondse containers wordt geplaatst. Handhavers hebben hier meer tijd voor nu het handhaven van de coronamaatregelen niet meer hoeft. Ook gaan de BOA’s sneller boetes uitdelen. Door een aanpassing in de handhavingsregels krijgt een dader geen waarschuwing of herstelplicht meer, maar krijgt deze meteen een boete. Ook kan de gemeente de opruimkosten op daders verhalen.

 

Voorkom een boete

Boetes zijn eenvoudig te voorkomen. Inwoners kunnen met HVC een afspraak maken om hun grofvuil op te laten halen. Stop het afval in de ondergrondse containers. Bewoners die in de buurt wonen maar geen pas (meer) hebben kunnen deze eenvoudig aanvragen bij HVC. Zit de ondergrondse container vol? Neem het afval dan weer mee terug naar huis of breng het naar de volgende container. Maak melding van storingen of volle containers, zodat HVC dit snel kan oplossen. Al deze zaken kunnen inwoners regelen via www.hvcgroep.nl/zelf-regelen.

 

Melden van dumpingen

Inwoners kunnen een melding doen via www.fixi.nl/hoorn, bij voorkeur met een foto. Op het moment dat mensen een grote dumping zien gebeuren, kunnen ze ook de politie bellen via 0900 8844. Melden heeft zin: het is belangrijk om te weten op welke dagen en tijden dit gebeurt, zodat we gerichter kunnen handhaven.

 

Bekijk hier het artikel van Rodi :www.rodi.nl


«   »