Liberaal Hoorn start meldpunt ‘schimmel in woning Intermaris’

Gepubliceerd op 28 februari 2023 om 19:22

Raads- en commissieleden mochten vorige week een kijkje nemen in een aantal woningen van Intermaris. Intermaris is van plan om de woningen in de Liornestraat, Sapmastraat, Clement Maertenszstraat, Vijandtstraat en Johannes Poststraat te vervangen door nieuwbouw. Dit betekent dat deze woningen gesloopt moeten worden. Eind 2025 staat de start van de sloop gepland. Hoe de nieuwbouw er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Wat echter wél duidelijk werd tijdens het bezoek, is dat veel van deze woningen vol zitten met schimmelvorming. Onze fractie mocht een aantal woningen bekijken en zijn hier erg van geschrokken. Een voorbeeld van wat wij aantroffen kunt u zien op de foto. Wij roepen alle huurders van Intermaris op foto’s door te sturen van hun woning zodat we zicht krijgen in vocht- en schimmelproblemen van de huurwoningen van Intermaris, info@liberaalhoorn.nl

 

Vochtige en beschimmelde woningen mogen wat Liberaal Hoorn betreft niet verhuurd worden door een woningbouwvereniging.

Chris de Meij: “Een woning moet veilig en gezond zijn om in te wonen. Vocht en schimmel kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen en allergieën. Een woningbouwvereniging heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de woningen die zij verhuren veilig en gezond zijn voor hun huurders. Schimmels verspreiden sporen die allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals niezen, hoesten, jeukende ogen en huiduitslag. Mensen met astma of een zwak immuunsysteem kunnen ernstiger symptomen ontwikkelen, zoals ademhalingsproblemen en infecties. Bovendien kunnen sommige schimmels giftige stoffen produceren die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeademd of ingenomen. Tijdens de commissievergadering heeft onze fractie ook vragen gesteld om hoeveel woningen het ging en of deze woningen wel verhuurd mogen worden. De VVD-wethouder moest het antwoord hierop schuldig  blijven en krijgen hier schriftelijk een antwoord op.

Ook wil ons fractie weten of een project ‘Leren Wonen’ kan helpen. In Utrecht worden huurders die zelfstandig gaan wonen door woningcorporatie Mitros geholpen. Het doel van het project is om huurders te helpen bij het creëren van een veilige, gezonde en prettige leefomgeving. Tijdens het project krijgen huurders informatie en tips over onderwerpen zoals veiligheid, energiebesparing, hygiëne en sociale contacten. Ook kunnen ze deelnemen aan workshops en trainingen om hun vaardigheden op deze gebieden te verbeteren. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse partners, waaronder welzijnsorganisaties, gemeenten en energiecoaches.”

Foto’s van vocht- en schimmelproblemen in huurwoningen van Intermaris kunnen gestuurd worden naar info@liberaalhoorn.nl

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.