Liberaal Hoorn wil meldpunt voor straatintimidatie!

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 14:56

Liberaal Hoorn is verontrust door de recente gebeurtenissen die in Hoorn en omgeving hebben plaatsgevonden. De berichten over een jongen die met een spuitbus en aansteker brandwonden heeft opgelopen en over het lastigvallen van jonge meiden zijn ronduit afschuwelijk. Onze straten moeten te allen tijde een veilige plek zijn waar inwoners en bezoekers zich vrij kunnen bewegen, zonder angst voor geweld of ongewenst gedrag. Wij vinden het dan ook hoog tijd worden dat we een krachtig signaal afgeven en dat we dit gedrag onacceptabel vinden. Je blijft gewoon met je poten van een ander af!”

Helaas horen wij steeds vaker dat inwoners zich niet meer veilig voelen en dat er een toename is van intimidatie en verbale agressie op straat.

Onze inwoners, jong en oud, hebben namelijk het recht om veilig over straat te gaan. Helaas horen wij steeds vaker dat inwoners zich niet meer veilig voelen en dat er een toename is van intimidatie en verbale agressie op straat. Het is schokkend en onaanvaardbaar dat mensen, met name jonge meiden, niet meer veilig over straat kunnen zonder lastiggevallen te worden. Het geweld onder jongeren neemt toe, blijkt ook uit de cijfers. In veel gemeenten is er vanwege de vele steekincidenten nu al een messenverbod ingevoerd. Veel burgemeesters wachten de maatregelen van de landelijke politiek dan ook niet af maar besluiten de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Ook onze fracties zijn hier een groot voorstander van en zien een dergelijk verbod om geweld op straat tegen te gaan. Wij hebben als raad ook een motie aangenomen onder de noemer ‘Safe Streets’. De ‘Safe Streets’-campagne is een landelijk initiatief dat tot doel heeft om de veiligheid en leefbaarheid van de straten te bevorderen. Het is gericht op het creëren van bewustzijn, het voorkomen van geweld en criminaliteit, en het bevorderen van positief gedrag en verantwoordelijkheid onder de bevolking, met name onder jongeren. Met het ondertekenen van de verklaring ‘Safe Streets’ gaf Hoorn aan de problemen in de openbare ruimte rondom veiligheid van vrouwen (maar ook mannen) aan te willen pakken en bewustwording op dit onderwerp te creëren. Het is een belangrijk statement dat straatintimidatie niet geaccepteerd wordt in onze stad.” 

Wij hebben samen met de DRP vragen gesteld en roepen het college op om een meldpunt in Hoorn te starten waar inwoners zich kunnen melden wanneer ze te maken hebben met straatintimidatie. Elke melding dient gelezen te worden en er dient - indien gewenst - contact opgenomen te worden met het slachtoffer. Ook zal er gekeken moeten worden op welke plekken het meest gemeld wordt en hoe deze plekken veiliger gemaakt kunnen worden. Op deze wijze kan gerichter worden gehandhaafd en kunnen er mogelijk ook camera’s worden geplaatst.

 

Liberaal Hoorn en DRP willen meldpunt voor straatintimidatie | Al het nieuws uit Hoorn (rodi.nl)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.