Behoud 1050 parkeerplekken Poort van Hoorn!

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 21:18

Onze fractie is net als vele ondernemers in de binnenstad verbijsterd over het plan van  de wethouder van GroenLinks, Axel Boomgaars,om het aantal parkeerplekken in de Poort van Hoorn van 1050 terug te brengen naar 550. Dit concludeert hij op basis van metingen (scanauto) van de afgelopen drie maanden. De ondernemers noemen het zelfs een historische vergissing. Een voorstel van onze fractie tijdens de Raadsvergadering dinsdag 27 juni, om het aantal parkeerplaatsen te behouden op het aantal van 1050,  werd alleen gesteund door de fractie Tonnaer!

Chris de Meij, Liberaal Hoorn: “Wij zijn al jaren bezig samen met de ondernemers om, wanneer het Pelmolenpad wordt opgeheven, ervoor te zorgen dat er een aanvullende parkeerruimte komt. Hier zijn zelfs afspraken over gemaakt. Met slechts 550 parkeerplekken biedt de bovengrondse garage niet voldoende ruimte voor de toenemende vraag naar parkeergelegenheid in onze stad. Vooral tijdens drukke periodes kan dit leiden tot een tekort aan parkeerplaatsen. Bezoekers zullen moeite hebben om een plek te vinden, wat resulteert in frustratie en ongemak. Dit kan ervoor zorgen dat mensen besluiten elders te parkeren of zelfs helemaal afzien van een bezoek aan de stad. Bezoekers die geen parkeerplek kunnen vinden in de bovengrondse garage, worden gedwongen om te zoeken naar alternatieve parkeermogelijkheden. Dit kan leiden tot extra verkeer en opstoppingen in de nabijgelegen straten. Daarnaast zijn onze ondernemers in de stad afhankelijk van een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid om klanten aan te trekken. Door te kiezen voor een bovengrondse garage met beperkte capaciteit geeft de GroenLinks-wethouder blijk van een gebrek aan vooruitziendheid en een gebrek aan langetermijndenken.”

“Een stad groeit en ontwikkelt zich voortdurend”, gaat Chris verder. “Het is essentieel dat het parkeerbeleid hierop aansluit. Door nu al te besparen op parkeercapaciteit, laat de wethouder na om rekening te houden met de toekomstige groei van de stad Hoorn. Het is belangrijk om een visie te hebben op de verwachte bevolkingsgroei, de economische ontwikkeling en de toename van het toerisme. Een goede parkeerinfrastructuur is essentieel om deze groei te ondersteunen en te bevorderen. Om het financieel te kort ad 37 miljoen te verminderen komt de wethouder nu met het lumineuze idee om het aantal parkeerplekken te halveren en geen ondergrondse parkeergarage te gaan realiseren, maar een bovengrondse. Daarmee besparen we 25 miljoen euro. Waarschijnlijk denkt de wethouder dat iedereen met de fiets naar de stad komt! Is de wethouder vergeten dat de stad Hoorn de komende jaren gaat groeien en dat er daardoor ook steeds meer bezoekers naar de stad gaan komen? Is de wethouder vergeten dat, als we naar een autoluwe binnenstad willen, we juist een grote centrale parkeergarage nodig hebben? Dit college en deze wethouder missen naar ons idee de visie en de focus. Dat baart ons grote zorgen en we begrijpen dat ondernemers moedeloos worden. Onze fractie komt bij de kadernota met een amendement om het uitgangspunt voor het realiseren van een ondergrondse parkeergarage met 1050 plekken niet los te laten.”

Liberaal Hoorn: ‘Behoud 1050 parkeerplekken Poort van Hoorn’ | Al het nieuws uit Hoorn (rodi.nl)

Ondernemersfederatie verbijsterd over plan halveren parkeergarage Poort van Hoorn: ’Historische vergissing dreigt’ | Noordhollands Dagblad

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.