IRONMAN heeft tropische hitte onderschat!

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 21:48

Liberaal Hoorn heeft samen met een aantal andere fracties vragen gesteld over de IRONMAN Westfriesland in Hoorn die afgelopen zondag plaatsvond. “Dat je ondanks de tropische hitte een dergelijk evenement laat doorgaan, roept bij ons vragen op”, zegt Chris de Meij van Liberaal Hoorn. “Uiteindelijk zijn zo'n negentig mensen zondag 25 juni door de hitte onwel geworden bij het sportevenement. Zestien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Wij willen helder krijgen of afspraken zijn nagekomen en er of voldoende sponzen en waterpunten aanwezig waren!

Twee van de acht mensen die naar het ziekenhuis zijn gebracht, waren met de fiets gevallen. De klachten van de resterende zes waren ‘warmtegerelateerd’, aldus de woordvoerder van Veiligheidsregio. Wat er precies is gebeurd weten we niet, maar het merendeel had toch echt met de hitte te maken. Eerder op de dag sprak de organisatie al van tien mensen die onwel zijn geworden. Rond 17.00 uur was dat aantal opgelopen tot vijftig. De organisatie was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar. Enkele jaren geleden werd de Schutz Marathon Hoorn met tweeduizend deelnemers afgelast vanwege het warme weer, nu gaat deze IRONMAN met deze extreem hoge temperatuur wél door, wat is hier de reden van?

Waarom heeft de burgemeester niet ingegrepen gelet op de extreme warmte en is de burgemeester op de hoogte van het feit dat verschillende sportevenementen in het land uit voorzorg zijn afgelast? Zo had De Halve van De Haar in Utrecht uit voorzorg de halve marathon afgelast. De organisatie vond het niet verantwoord om in deze weersomstandigheden een dergelijke afstand te laten lopen, leggen ze uit op de website. Ook de afstanden bij de halve marathon in Roosendaal zijn door de organisatie aangepast. Zo werd de 10 kilometer ingekort tot 8 kilometer en deelnemers aan de 21 kilometer, liepen er 10. Beide afstanden begonnen ook een uur eerder. En de organisatie had gezorgd voor extra spons- en waterposten. Bij de Amerongse berg Ultra waren ook maatregelen genomen, zoals extra waterposten. De deelnemers van de loop over 52 kilometer werden daarnaast in de gaten gehouden via livetracking.”

Vragen over IRONMAN in Hoorn tijdens tropische hitte | Al het nieuws uit Hoorn (rodi.nl)

Zeker vijftig mensen onwel door hitte bij sportevenement Ironman in Hoorn | Binnenland | NU.nl

Foto: nu.nl 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.