Straffen of juist belonen?

Gepubliceerd op 29 januari 2022 om 09:00

De ‘Groene grabbelton’ en het is geworden….de tegeltaks!

 

De fractie van Liberaal Hoorn is bezorgd over de gedachten die er bij een aantal landelijke partijen zijn om een nieuwe belastingvorm te willen gaan introduceren namelijk de zo genoemde tegeltaks. Gaan we de hondenbelasting eindelijk afschaffen, bedenkt men weer wat nieuws! In de praktijk komt het erop neer dat inwoners met een betegelde tuin een hogere rioolheffing moeten gaan betalen. Liberaal Hoorn vindt dit een slecht idee.

 

Wij vinden het veel te ver gaan om onze inwoners een straf c.q. boete op te leggen omdat zij om welke reden dan ook ervoor gekozen hebben hun tuin van stenen te voorzien. Wat Liberaal Hoorn betreft is de tuin privédomein. Als het College van Hoorn zich straks gaat bemoeien met uw tuin en hoe u deze moet gaan inrichten waar stopt deze bemoeienis dan? We gaan hiermee een weg op die wij niet willen bewandelen. Een weg die juist veel weerstand zal oproepen bij onze inwoners. Wij rillen van de gedachte dat de gemeente inwoners gaat voorschrijven hoe zij hun tuin moeten gaan inrichten. Het moet ook niet polariserend gaan werken.

 

Je moet bewoners proberen mee te krijgen, zonder degenen die voor tegels hebben gekozen weg te zetten als een groep die tegen groen zijn. Liberaal Hoorn ziet dan ook meer in het belonen van inwoners die hun tuin willen vergroenen. In diverse delen van het land komen Waterschappen en Gemeenten  inwoners financieel tegemoet wanneer ze een regenton willen aanschaffen, de tuin willen vergroenen of andere maatregelen nemen die zorgen voor een betere opname van het regenwater. Juist dit soort positieve stimuleringsmaatregelen willen wij ook in onze stad en voor onze inwoners.