Liberaal Hoorn is tegen het ontkoppelen van de AOW!

Gepubliceerd op 20 februari 2022 om 19:00

Senioren die nu de hoge energierekening moeten betalen en steeds minder boodschappen kunnen kopen van hun inkomen komen steeds meer in de financiële problemen. Mensen reageren woedend op het besluit van het nieuwe kabinet om de AOW en het minimumloon te ontkoppelen.

 

Het minimumloon stijgt deze kabinetsperiode met 7,5 procent. Normaal gesproken stijgen alle uitkeringen dan automatisch mee. Alleen bij de AOW gebeurt dat nu niet. Dat is sinds de invoering van de koppeling in 1980 nog nooit gebeurd.

 

JA21 en PVV kwamen met het voorstel de AOW niet te ontkoppelen en Liberaal Hoorn steunt dit. Het plan om de AOW te ontkoppelen moet nog worden omgezet in een wetsvoorstel en daarna vindt de bespreking plaats in Tweede en Eerste Kamer.

 

Juist door de ontkoppeling van de verhoging, gaan de gepensioneerden structureel verder achterlopen op mensen die het minimumloon verdienen en op mensen met andere uitkeringen. De koopkracht van gepensioneerden daalt al vele jaren ten opzichte van die van werkenden.

 

Onder meer vanwege het ontbreken van indexatie van de aanvullende pensioenen. Liberaal Hoorn hoopt dat er snel een oplossing komt want er moeten nú maatregelen komen. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie schuiven echter alles op de lange baan.